Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ημέρα: 25 Σεπτεμβρίου 2024

Ενημέρωση για την υποχρεωτικότητα τοποθέτησης ευφυούς ταχογράφου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΕΥΦΥΟΥΣ ΤΑΧΟΓΡΑΦΟΥ 2ης ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ Ή ΕΠΙΒΑΤΩΝ

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει στα μέλη του και με γνώμονα πάντα την έγκαιρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση αλλά και εν γένει το συμφέρον των επιχειρήσεων, σας γνωστοποιεί  τη διευκρινιστική εγκύκλιο με αρ. πρωτ.: 170428/09-08-2024 (ΑΔΑ:ΨΒΜΧ465ΧΘΞ-ΤΘ7) του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών με θέμα «Υποχρέωση τοποθέτησης ευφυούς ταχογράφου 2ης έκδοσης σε οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων ή επιβατών που κυκλοφορούν σε κράτος μέλος διαφορετικό από το κράτος μέλος της ταξινόμησης», με την οποία συντελείται η εναρμόνιση των ελληνικών μεταφορών με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και συνακόλουθα η ενίσχυση της ασφάλειας στις οδικές μεταφορές.

Οι κυριότερες διευκρινίσεις σχετίζονται με τα κάτωθι ζητήματα:

Α. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Κανονισμού (ΕΕ) 165/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 4ης/02/2014 σε συνδυασμό με τις λεπτομερείς διατάξεις που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 11 αυτού και σχετικά με την  υποχρέωση τοποθέτησης ευφυούς ταχογράφου 2ης έκδοσης σε οχήματα που κυκλοφορούν  σε κράτος μέλος διαφορετικό από το κράτος μέλος της ταξινόμησης, σας ενημερώνουμε ότι:

1) Το αργότερο μέχρι τις 31/12/2024οι ακόλουθες κατηγορίες οχημάτων που  κυκλοφορούν σε κράτος μέλος διαφορετικό από το κράτος μέλος της ταξινόμησης,  πρέπει να εξοπλιστούν με ευφυή ταχογράφο 2ης έκδοσης, όπως προβλέπεται στα άρθρα 8, 9 και 10 του άνω σχετικού Κανονισμού, ήτοι:

α) οχήματα εξοπλισμένα με αναλογικό ταχογράφο

β) οχήματα εξοπλισμένα με ψηφιακό ταχογράφο 1ης έκδοσης σύμφωνο με τις  προδιαγραφές του παραρτήματος IB του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85 που  εφαρμόζονταν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2011·

γ) οχήματα εξοπλισμένα με ψηφιακό ταχογράφο 2ης έκδοσης σύμφωνο με τις  προδιαγραφές του παραρτήματος IB του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85 που  εφαρμόζονται από την 1η Οκτωβρίου 2011· και

δ) οχήματα εξοπλισμένα με ψηφιακό ταχογράφο 3ης έκδοσης σύμφωνο με τις  προδιαγραφές του παραρτήματος IB του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85, που  εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου 2012.

2) Το αργότερο μέχρι τις 18/08/2025, τα οχήματα που έχουν εξοπλιστεί με ευφυή ταχογράφο  1ης έκδοσης, σύμφωνο με το παράρτημα ΙΓ του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/799  της Επιτροπής, τα οποία κυκλοφορούν σε κράτος μέλος διαφορετικό από το κράτος μέλος  της ταξινόμησης, εξοπλίζονται με ευφυή ταχογράφο 2ης έκδοσης, όπως προβλέπεται στα  άρθρα 8, 9 και 10 του σχετικού Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 561/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης/03/2006.

Β. Ωστόσο, σας υπενθυμίζουμε ότι εξακολουθεί να ισχύει η με αριθμ. πρωτ.  255576/28-08-2023 σχετική εγκύκλιος του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο:  «Μεταβατικός έξυπνος ταχογράφος και χρήση επαλήθευσης ταυτότητας μηνυμάτων πλοήγησης ανοικτής υπηρεσίας Galileo», μέχρι νεότερης ενημέρωσης από το αρμόδιο όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνεπώς, οι περιφερειακές Υπηρεσίες Μεταφορών και  Επικοινωνιών κατά την έκδοση της νέας άδειας κυκλοφορίας των ανωτέρω οχημάτων της παρ. Α, αναγράφουν στη στήλη των παρατηρήσεων της άδειας κυκλοφορίας τους, τον  κωδικό 191 «Ευφυής Ταχογράφος μεταβατικού σταδίου» μέχρι νεότερης ενημέρωσης από το αρμόδιο όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γ. Ενημερώνουμε ότι από την 1η Ιουλίου 2026 οχήματα ή συνδυασμοί οχημάτων μεταφοράς  εμπορευμάτων μικτού βάρους άνω των 2,5 τόνων που πραγματοποιούν διεθνείς μεταφορές  ή ενδομεταφορές για λογαριασμό τρίτων θα υπάγονται στις διατάξεις των Κανονισμών (ΕΚ)  561/2006 και (ΕΕ) 165/2014. Για το θέμα θα δοθούν νεότερες οδηγίες.

Δ. Μετά τη λήξη της προθεσμίας αντικατάστασης του ταχογράφου σύμφωνα με τα ανωτέρω,  τα οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων ή επιβατών με άδεια κυκλοφορίας Κράτους Μέλους  της ΕΕ (και της Ελλάδας) που ανήκουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 165/2014  και κυκλοφορούν σε κράτος μέλος διαφορετικό από το κράτος μέλος της ταξινόμησής τους  πραγματοποιώντας διεθνείς μεταφορές ή ενδομεταφορές, πρέπει να είναι εξοπλισμένα με  ευφυή ταχογράφο 2ης έκδοσης. Το ίδιο ισχύει και για τις χώρες ΕΟΧ και το Ηνωμένο  Βασίλειο. Ο οδικός έλεγχος σε ελληνικό έδαφος πραγματοποιείται από τις αρχές ελέγχου του  άρθρου 21 της κ.υ.α. Φ451/107877/2022 (Β’ 1765) και σε περίπτωση παράβασης,  βεβαιώνεται η παράβαση αριθμ. Β1 του πίνακα Β του Παραρτήματος της κ.υ.α. αριθμ.  Φ450/89969/2023 (Β’ 1858).

Την ως άνω εγκύκλιο για περαιτέρω λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.yme.gr/metafores/psifiakos-taxografos/nomothetiko-plaisio

Η παρούσα επιστολή αποστέλλεται στο πλαίσιο της παροχής ανταποδοτικών υπηρεσιών του Επιμελητηρίου προς τα μέλη μας και με απώτερο σκοπό την προστασία, ενίσχυση, προβολή και εδραίωση κάθε επιχείρησης – μέλους μας στον επιχειρηματικό κλάδο όπου δραστηριοποιείται. Σεβόμενος την σοβαρότητα, πολυπλοκότητα και εξ αντικειμένου επικινδυνότητα του επαγγελματικού κλάδου των οδικών μεταφορών, λαμβάνω αυτήν την πρωτοβουλία της στοχευμένης και έγκαιρης ενημέρωσής σας, προκειμένου να εδραιωθεί και να παγιωθεί η εμπιστοσύνη σας προς το Φορέα μας, ο οποίος αποτελεί αρωγό σε κάθε σας πρόβλημα.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε τυχόν διευκρινίσεις χρειαστείτε.

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς