Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ημέρα: 26 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσκληση-Ανακοίνωση Εκλογικής Επιτροπής

 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

 ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Η Εκλογική Επιτροπή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά (Ε.Ε.Π.) που συγκροτήθηκε με την αρ. πρωτ. 59911/26-07-2024 απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων  κατά την συνεδρίαση της στις 24/09/2024 καλεί τις επιχειρήσεις – μέλη του Ε.Ε.Π. να συμμετάσχουν στις εκλογές που θα διενεργηθούν για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου ως ακολούθως :

  • Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 17 – 18 – 19 και 20/11/2024, ημέρες Κυριακή έως και Τετάρτη αντίστοιχα και ώρες 00 έως 19.00.
  • Ο αριθμός των αντιπροσώπων – εδρών (μελών Δ.Σ.), σύμφωνα με αριθμό 65234/2024 Υ.Α. περί ορισμού του αριθμού αντιπροσώπων-εδρών  των τμημάτων των Επιμελητηρίων στο Διοικητικό τους Συμβούλιο(ΦΕΚ 4899/Β/26-08-2024) ορίζεται ως εξής :

Τα μέλη του Επιμελητηρίου με ημερομηνία εγγραφής μέχρι και ένα έτος πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, καλούνται να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις το αργότερο έως 07/10/2024, ημέρα Δευτέρα .

Τα Νομικά πρόσωπα (Εταιρείες), πρέπει να έχουν καταβάλει τα τέλη τήρησης μερίδας  Γ.Ε.ΜΗ. έως και το 2023, τα δε φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις), να έχουν καταβάλει τα τέλη τήρησης μερίδας  Γ.Ε.ΜΗ. ή να έχουν εξοφλήσει ή διακανονίσει την ετήσια συνδρομή στο Επιμελητήριο μέχρι και το έτος 2023.

  • Τα Νομικά Πρόσωπα (Εταιρείες) που δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις της αυτεπάγγελτης καταχώρησης καλούνται να υποβάλουν τις εξουσιοδοτήσεις για τους εκπροσώπους τους που θα ψηφίσουν, νομίμως υπογεγραμμένες από τον νόμιμο εκπρόσωπο (είτε μέσω Gov.gr είτε με υπογραφή & σφραγίδα της εταιρείας), το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 08/11/2024 και ώρα 15:00.

Αναλυτικότερα θα πρέπει να υποβληθούν έντυπα υποδείξεων εκπροσώπων (σε όσες νομικές μορφές αυτό απαιτείται) ή τα κατά περίπτωσή δικαιολογητικά (όταν οι εκπρόσωποι καταχωρούνται αυτεπάγγελτα), δεδομένου ότι η καταχώριση των εκπροσώπων στους εκλογικούς καταλόγους γίνεται με τον κάτωθι τρόπο:

  • ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στις ατομικές επιχειρήσεις καταχωρούνται αυτεπάγγελτα τα στοιχεία του επιχειρηματία και δεν απαιτείται η υποβολή εντύπων υπόδειξης.

Σημείωση: Αν έχουν επέλθει μεταβολές σε ΚΑΔ κλπ, θα πρέπει να υποβληθούν στο ΕΕΠ εμπρόθεσμα τα σχετικά δικαιολογητικά που αποδεικνύεται η κάθε μεταβολή.

  • ΟΜΟΡΡΥΘΜΕΣ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Στις ΟΕ και ΕΕ που έχουν δύο εταίρους, θα καταχωρηθούν αυτεπάγγελτα τα στοιχεία των δύο εταίρων και δεν απαιτείται η υποβολή εντύπων υπόδειξης.

Στις ΟΕ και ΕΕ που έχουν από τρεις και άνω εταίρους, θα πρέπει να υποδειχθούν από τον/τους νόμιμο/ους εκπροσώπους των εταιρειών: α) Στις ΟΕ μέχρι δύο ομόρρυθμους εταίρους και β) στις ΕΕ είτε δύο ομόρρυθμοι εταίροι είτε ένας ομόρρυθμος και ένας ετερόρρυθμος εταίρος. Δεν δύναται να υποδειχθούν δύο ετερόρρυθμοι εταίροι.

Σημείωση: Εάν έχουν επέλθει μεταβολές (εταίρων, διαχειριστών κλπ) θα πρέπει να υποβληθούν στο ΕΕΠ εμπρόθεσμα οι σχετικές τροποποιήσεις καταστατικών.

  • ΑΣΤΙΚΕΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

Για τις Αστικές Μ.Κ. με οικονομικό σκοπό, τις κοινοπραξίες και τους Ε.Ο.Ο.Σ. εφαρμόζονται αναλόγως τα αντίστοιχα στις προσωπικές εταιρείες και θα πρέπει να υποδειχθούν δύο μέλη (φυσικά πρόσωπα) ως εκπρόσωποι.

  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Στις άνω νομικές μορφές θα πρέπει να επιλεγούν και να υποδειχθούν δύο εκπρόσωποι, δηλαδή ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας ή οι αναπληρωτές τους, που θα πρέπει να είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σημείωση: Εάν έχουν επέλθει μεταβολές (εταίρων, διαχειριστών κλπ) θα πρέπει να υποβληθούν στο ΕΕΠ εμπρόθεσμα τα σχετικά δικαιολογητικά.

  • ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Στις Μονοπρόσωπες ΕΠΕ και ΙΚΕ θα καταχωρηθούν αυτεπάγγελτα τα στοιχεία του διαχειριστή τους και δεν απαιτείται η υποβολή εντύπων υπόδειξης.

Στις ΕΠΕ και ΙΚΕ που έχουν έως δύο διαχειριστές ή ένα διαχειριστή και ένα εταίρο, θα καταχωρηθούν αυτεπάγγελτα τα στοιχεία τους και δεν απαιτείται η υποβολή εντύπων υπόδειξης.

Στις ΕΠΕ και ΙΚΕ που έχουν τρεις και άνω εταίρους και διαχειριστές, πρέπει να υποδειχθούν από την εταιρεία μέχρι δύο εξ αυτών, δηλαδή είτε δύο διαχειριστές είτε ένας διαχειριστής και ένας εταίρος. Δεν μπορούν να υποδειχθούν δύο απλοί εταίροι.

Σημείωση: Εάν έχουν επέλθει μεταβολές (εταίρων, διαχειριστών κλπ) θα πρέπει να υποβληθούν στο ΕΕΠ εμπρόθεσμα οι σχετικές τροποποιήσεις καταστατικών.

  • ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Στις ΑΕ με Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να υποδειχθούν από αυτό με σχετική απόφαση τρεις εκπρόσωποι που μπορεί να είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή ανώτατα διοικητικά στελέχη της εταιρείας.

Στις ΑΕ με Σύμβουλο Διαχειριστή θα πρέπει να υποδειχθούν από αυτόν με σχετική του απόφαση τρεις εκπρόσωποι που μπορεί να είναι είτε ο Σύμβουλος Διαχείρισης και δύο ανώτατα διευθυντικά στελέχη ή εναλλακτικά είτε τρία ανώτατα διοικητικά στελέχη ως εκπροσώπους, εφόσον ο ίδιος επιλέξει να μην ασκήσει το δικαίωμα ψήφου.

Στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τις ΑΕ και θα πρέπει να υποδειχθούν τρεις εκπρόσωποι.

  • ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΗΜΕΔΑΠΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Στα Υποκαταστήματα των ημεδαπών Επιχειρήσεων που η έδρα της επιχείρησης είναι εκτός των γεωγραφικών ορίων όπου η τελευταία δραστηριοποιείται, θα πρέπει να υποδειχθεί από την Διοίκηση της έδρας ένας εκπρόσωπος τους, μεταξύ του Διευθυντή του υποκαταστήματος ή του αναπληρωτή του. Σε περίπτωση που στο Ε.Ε.Π. είναι εγγεγραμμένα περισσότερα του ενός υποκαταστήματα της ίδιας εταιρείας, υποδεικνύεται (από την Διοίκηση της έδρας της επιχείρησης) ένα εξ’ αυτών για να ασκήσει το εκλογικό δικαίωμα στο Ε.Ε.Π (μέσω του Διευθυντή του ή του αναπληρωτή του).

Για τα υποκαταστήματα που δραστηριοποιούνται στα γεωγραφικά όρια νομού που έχει έδρα η κεντρική επιχείρηση, δικαίωμα ψήφου έχει μόνο η επιχείρηση και όχι το υποκατάστημα, αφού στα συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια η επιχείρηση ήδη εκπροσωπείται από το νομικό της πρόσωπο.

  • ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Στα Υποκαταστήματα των αλλοδαπών εταιρειών (ΑΕ, ΕΠΕ κ.λπ.) θα καταχωρηθούν αυτεπάγγελτα τα στοιχεία του νόμιμου εκπροσώπου του υποκαταστήματος εάν αυτός είναι ένας υπό τον όρο της αμοιβαιότητας ενώ εάν οι νόμιμοι εκπρόσωποι του υποκαταστήματος είναι περισσότεροι του ενός, θα πρέπει να επιλεγεί και να υποδειχθεί ένας νόμιμος εκπρόσωπος (υπό τον όρο της αμοιβαιότητας). Σε περίπτωση που η αλλοδαπή εταιρεία έχει περισσότερα του ενός υποκαταστήματα εγγεγραμμένα στο Ε.Ε.Π., ψηφίζει ένα εξ’ αυτών κατόπιν υπόδειξης του νόμιμου εκπρόσωπου.

Σημειώνεται ότι το δικαίωμα ψήφου ασκείται προσωπικά και ο ψηφοφόρος δεν δύναται να έχει περισσότερες από μία ψήφους όσες ιδιότητες και εάν έχει.

Ειδικότερα, στις ατομικές επιχειρήσεις το δικαίωμα ψήφου ασκείται αποκλειστικά από το φυσικό πρόσωπο χωρίς δικαίωμα εξουσιοδότησης εκπροσώπου.

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Οι προθεσμίες είναι καταληκτικές και ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

  • Οι αιτήσεις υποψηφιότητας με τα συνοδευτικά δικαιολογητικά (υπεύθυνη δήλωση Ν.1589/86 περί προβλεπόμενων προϋποθέσεων και ασυμβίβαστων καθώς και απόδειξη καταβολής 50,00€ στο Επιμελητήριο) κατατίθενται κατά συνδυασμό από τον επικεφαλής αυτού, στο πρωτόκολλο της Εκλογικής Επιτροπής, το αργότερο μέχρι τις 17/10/2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 14:00.

Ειδικότερα , το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν όσοι διαθέτουν τα προσόντα του εκλογέα και διετέλεσαν μέλη Επιμελητηρίου τουλάχιστον για δύο (2) τελευταία έτη ή για τρία (3) έτη την πενταετία πριν την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών είτε ατομικά είτε ως μέλη ή διαχειριστές προσωπικών εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης ή ως μέλη διοικητικών συμβουλίων ανωνύμων εταιρειών ή συνεταιρισμών ή ως εκπρόσωποι υποκαταστημάτων ελληνικών ή αλλοδαπών επιχειρήσεων. Οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι είναι εκλόγιμοι.

Το ενιαίο ανά συνδυασμό για όλα τα τμήματα ψηφοδέλτιο πρέπει να περιλαμβάνει διπλάσιο αριθμό υποψηφίων των εδρών του κάθε τμήματος του Επιμελητηρίου.

Ο δε αριθμός των υποψηφίων του συνδυασμού από κάθε φύλο είναι ίσος, τουλάχιστον, με το ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι για όλα τα παραπάνω το ωράριο λειτουργίας του πρωτοκόλλου της Εκλογικής Επιτροπής  θα είναι 08.00 – 14.00.

Τα έντυπα της υπόδειξης εκπροσώπων (εξουσιοδοτήσεις), των αιτήσεων υποβολής υποψηφιοτήτων και οι σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις διατίθενται στα γραφεία του Ε.Ε.Π. καθώς και στην ιστοσελίδα του (site) www.eep.gov.gr .

  • Όσον αφορά την κύρωση των προσωρινών εκλογικών καταλόγων που θα πραγματοποιηθεί από την Εκλογική Επιτροπή ένα μήνα πριν τις εκλογές (17/10/2024, ημέρα Πέμπτη ), την έκθεση τους, την υποβολή και εκδίκαση ενστάσεων και τέλος την κύρωση των οριστικών καταλόγων, θα ακολουθήσει σχετική δημοσίευση – ανακοίνωση.

Πληροφορίες & έντυπα: http://www.eep.gov.gr και τμήμα Μητρώου Ε.Ε.Π. τηλ. 210/41.26.917

Πειραιάς, 24/09/2024

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΛΟΠΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του Ε.Ε.Π.

Παναγιώτης Δέγλερης

Δικηγόρος Πειραιά

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Π. Γιάννης Βουτσινάς και ο Υπουργός Νίκος Δένδιας Επισκέφθηκαν Βιοτεχνία Παξιμαδιών Κυθήρων

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Γιάννης Βουτσινάς, μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Δένδια, επισκέφθηκαν βιοτεχνία παραγωγής παξιμαδιών Κυθήρων. Μετά την επίσκεψη, ο κ. Βουτσινάς δήλωσε:

«Σήμερα, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε μια βιοτεχνία που παράγει τα φημισμένα Παξιμάδια Κυθήρων.
Ως Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής και Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, παραμένω αφοσιωμένος στην ενίσχυση του επιχειρείν και στην προώθηση της εξωστρέφειας των τοπικών προϊόντων.
Η στήριξη των επιχειρήσεων και η ανάδειξη της μοναδικής ποιότητας προϊόντων, όπως τα παξιμάδια Κυθήρων, αποτελούν προτεραιότητά μας.
Αυτά τα προϊόντα δεν είναι απλώς διατροφικά αγαθά – φέρνουν στα σπίτια των Ελλήνων την παράδοση και την κουλτούρα των νησιών μας.
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με προσήλωση για την ανάπτυξη και την προβολή των τοπικών μας επιχειρήσεων και του πολιτισμού μας.»