Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Διαδικασία καταχώρησης Διακριτικού Τίτλου στο Ε.Ε.Π.

Στα πλαίσια της πλήρους ενημέρωσης σας κρίνεται σκόπιμο να σας υπενθυμίσουμε τη διαδικασία καταχώρησης διακριτικού τίτλου μέσω της ΥΓΕΜΗ του Επιμελητήριό μας, η οποία περιλαμβάνει τα κάτωθι στάδια:

  1. Αίτηση καταχώρησης διακριτικού τίτλου

Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση υποβάλλει αίτηση καταχώρησης διακριτικού τίτλου είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση eepir@otenet.gr είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Επιμελητηρίου https://echamber.eep.gov.gr (Επικοινωνία: 210-4121503, αρμόδιοι υπάλληλοι κα Βασιλική Ντάσκα  εσωτ. 17, κα Δέσποινα Στρατέλου εσωτ. 23. Για εξειδικευμένα θέματα επικοινωνείτε με την Προϊσταμένη Διεύθυνσης κα Κατερίνα Λάμπρου εσωτ.13).

(Σημείωση: Μετά από σχετική αίτηση πραγματοποιείται έλεγχος, από τον αρμόδιο υπάλληλο του Επιμελητηρίου μας, ότι ο διακριτικός τίτλος που έχει επιλεγεί από την ενδιαφερόμενη επιχείρηση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Επίσης, εάν ο διακριτικός τίτλος είναι ήδη δεσμευμένος η αρμόδια υπάλληλος του Ε.Ε.Π. σας προτείνει εναλλακτικές λύσεις κατάλληλες στο προφίλ της επιχείρησής σας και σας ενημερώνει για το πλήθος του/των επιχειρήσεων και το αντικείμενο αυτών που έχουν λάβει ίδιο ή παρόμοιο διακριτικό τίτλο.)

  1. Ταμειακή ενημερότητα μέλους συνδρομών Ε.Ε.Π. Η επιχείρηση πρέπει να αναζητήσει, ώστε να εξοφλήσει, συνδρομές ετών έως και 2022, είτε μέσω διαδικασίας του https://echamber.eep.gov.gr, είτε ζητώντας από την υπηρεσία να τους σταλεί με e-mail η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Πληρωμής.
  2. Κόστος προέγκρισης ελέγχου επωνυμίας και διακριτικού τίτλου ύψους 10,00€

Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση καταβάλλει ποσό ύψους δέκα ευρώ (10€) για το κόστος προέγκρισης ελέγχου επωνυμίας και διακριτικού τίτλου, την προ δεσμευσή του στο Γ.Ε.ΜΗ. και την έκδοση σχετικής πράξης προέγκρισης (επωνυμίας και) διακριτικού τίτλου του Ε.Ε.Π. Εφόσον η αίτηση πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Επιμελητηρίου https://echamber.eep.gov.gr με την υποβολή της αίτησης εκδίδεται άμεσα σχετική ταυτότητα οφειλής (ΚΗΠ).

Προϋπόθεση χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι η ταμειακή ενημερότητα μέλους. Στην περίπτωση υποβολής της αίτησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας διαβιβάζετε σχετικό έντυπο με την ηλεκτρονική ταυτότητα οφειλής (ΚΗΠ).

  1. Δικαιολογητικά έγγραφα (Υπεύθυνη Δήλωση ή Τροποποιημένο καταστατικό)

– Εάν η ενδιαφερόμενη επιχείρηση είναι ατομική θα πρέπει να προσκομίσει Υπεύθυνη Δήλωση θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία θα δηλώνει ότι θα χρησιμοποιεί τον διακριτικό τίτλο που έχει υποβάλει προς καταχώρηση.

-Εάν το ενδιαφερόμενο μέρος είναι νομικό πρόσωπο (αντί για την προσκόμιση Υπεύθυνης Δήλωσης) ζητείται το σχέδιο του τροποποιημένου καταστατικού που θα υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία μας με ενσωματωμένη την προσθήκη του διακριτικού τίτλου στην επωνυμία της επιχείρησης.

(Σημείωση: Εάν διατηρείτε ατομική επιχείρηση η διαδικασία καταχώρησης διακριτικού τίτλου ολοκληρώνετε από την αρμόδια ΥΓΕΜΗ, ενώ εάν η επιχείρησή σας είναι νομικό πρόσωπο σας χορηγείτε η πράξη προέγκρισης (επωνυμίας και) διακριτικού τίτλου, την οποία σε συνδυασμό με το τροποποιημένο καταστατικό σας, την υποβάλλετε ψηφιοποιημένα μέσω του  https://services.businessportal.gr.)

  1. Τέλος καταχώρησης διακριτικού τίτλου στο Γ.Ε.ΜΗ. ύψους 10,00€

Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση καταβάλλει ποσό ύψους δέκα ευρώ (10€) ως τέλος καταχώρησης διακριτικού τίτλου στο Γ.Ε.ΜΗ. καθώς και εξοφλεί, εφόσον υφίσταται, το/τα ετήσιο/α τέλος/τελη τήρησης μερίδας Γ.Ε.ΜΗ.

  1. Έκδοση Ανακοίνωσης στο Γ.Ε.ΜΗ.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης στο ΓΕΜΗ για την προσθήκη ή μεταβολή του διακριτικού τίτλου της επιχείρησης σας  (την οποία μπορείτε να λάβετε και σε φυσική μορφή) από το Τμήμα Μητρώου Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου μας, προκειμένου να ακολουθήσετε την απαιτούμενη διαδικασία καταχώρησης και στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σας.

  1. Δυνατότητα λήψης πιστοποιητικού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4497/2017 για την αποτύπωση του διακριτικού τίτλου στα στοιχεία της επιχείρησης σας με κόστος 5,12€

Μπορείτε να αιτηθείτε την λήψη πιστοποιητικού για την αποτύπωση του διακριτικού τίτλου στα στοιχεία της επιχείρησης σας με κόστος 5,12€, προκειμένου να το χρησιμοποιήσετε σε κάθε συναλλαγή σας.

 

(Σημείωση: Επειδή δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, επί του παρόντος δεν υφίσταται η δυνατότητα πανελλαδικής κατοχύρωσης διακριτικού τίτλου της επιχείρησής σας)