Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Έναρξη Ατομικής Επιχείρησης μέσω gov.gr

Οδηγός Έναρξης Ατομικής Επιχείρησης μέσω gov.gr

Αγαπητοί Συνεργάτες,

Ως Φορέας στήριξης της επιχειρηματικότητας και ως Τ.Υ. ΓΕ.Μ.Η., επιλέξαμε να επικοινωνήσουμε πρωτίστως με εσάς, τους επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικούς, κατανοώντας παραλλήλως τον ψυχοφθόρο και επίπονο αγώνα που καθημερινά δίνετε για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας της πατρίδας μας.

Με τη νέα υπουργική απόφαση 282.ΕΞ.2023 ρυθμίζεται η διαδικασία για την έναρξη ατομικής επιχείρησης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Η έναρξη ατομικής επιχείρησης δύναται να πραγματοποιείται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, προσβάσιμης μέσω gov.gr.

Η νέα αυτή διαδικασία έρχεται να ελαχιστοποιήσει το χρόνο ίδρυσης μίας ατομικής επιχείρησης, χωρίς την ανάγκη επίσκεψης σε κάποια δημόσια υπηρεσία, μηδενίζοντας παράλληλα κόστος και γραφειοκρατεία.

Συγχαίρουμε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιμονή που έδειξε στην υλοποίηση της απόφασης και αναγνωρίζουμε στον Υπουργό κ. Κυριάκο Πιερρακάκη πως παρέμεινε σταθερός στη θέση του και έδωσε λύσεις υπερκαλύπτοντας εμπόδια αν και συχνά ήρθε αντιμέτωπος με διάφορες προκλήσεις.

Η ίδρυση της ατομικής στηρίζεται σε πλήθος διαλειτουργικοτήτων με άλλους φορείς και συστήματα, μεταξύ των οποίων,  το Γενικό Εμπορικό Μητρώο καλύπτοντας έτσι τις απαιτήσεις δημοσιότητας. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιείται εγγραφή της ατομικής επιχείρησης στο Γ.Ε.ΜΗ. και λήψη αριθμού Γενικού Εμπορικού Μητρώου, δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του ν. 4919/2022 και ολοκληρώνεται η εγγραφή της ατομικής επιχείρησης στο καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμόδιο Επιμελητήριο.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, σεβόμενο το σκοπό που υπηρετεί, στο πλαίσιο των ανταποδοτικών υπηρεσιών προς τα μέλη του και με δεδομένη την καλή συνεργασία -που επιβάλλεται να υπάρχει- με τους λογιστές, συνέταξε έναν συμβουλευτικό οδηγό χρήσης αυτής της νέας υπηρεσίας,  επισημαίνοντας τα σημεία κλειδιά.

Προκειμένου ο θεσμός των Επιμελητηρίων να είναι αντιπροσωπευτικός άρα χρήσιμος και επιτυχημένος, οφείλει η καταχώρηση των επιχειρήσεων ανά Επιμελητήριο να υφίσταται τόσο βάσει της γεωγραφικής αρμοδιότητας όσο και σύμφωνα με την ορθή κατάταξη επαγγελμάτων/κλάδων.

Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν πρέπει να δοθεί στο σημείο επιλογής του Επιμελητηρίου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την διεύθυνση έδρας όσο την επαγγελματική δραστηριότητα της επιχείρησης. Δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες βιομήχανοι ή βιοτέχνες ή έμποροι ή εξαγωγείς  και οφείλουν να επιλέξουν το Επιμελητήριο που τους αντιπροσωπεύει με τον βέλτιστο τρόπο ώστε το συναφές με κάθε κλάδο επιμελητήριο να εξειδικεύεται σε δράσεις στήριξης των μελών του μέσω των ανταποδοτικών/συμβουλευτικών/εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα οι περιοχές – δήμοι στις οποίες δραστηριοποιείται το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά είναι:

Για την επιχείρηση, η επιλογή Επιμελητήριου – Τ.Υ. ΓΕ.Μ.Η. πρέπει να γίνει βάσει των ειδικών μητρώων, των εξειδικευμένων ανταποδοτικών & συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται, την συνάφεια των δραστηριοτήτων του Επιμελητηρίου που υφίσταται με τις επιχειρήσεις-μέλη του και φυσικά λαμβάνοντας υπόψη την ταξινόμηση των οικονομικών δραστηριοτήτων της (ΚΑΔ).

Οδηγός Έναρξης Ατομικής Επιχείρησης μέσω gov.gr

 

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ε.Ε.Π.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ε.Ε.Ε’

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΡ. ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ