Ο Έλεγχος στο Μητρώο Εμπορικών Σημάτων προηγείται της κατοχύρωσης/προδέσμευσης Επωνυμίας ή Διακριτικού Τίτλου

Μοιράσου το άρθρο στο

Share on facebook
Share on twitter
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email

Αγαπητό μας Mέλος,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι με το άρθρο 72 του Ν. 5019/2023 (Α’ 27/14.02.2023) καταργήθηκε η παρ. 14 του άρθρου 57 του Ν. 4919/2022, με την οποία προβλέπονταν η διασύνδεση του Γ.Ε.ΜΗ. με το αντίστοιχο Μητρώο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.) που τηρεί το Μητρώο Εμπορικών Σημάτων, με αποτέλεσμα ο σχετικός έλεγχος του διακριτικού τίτλου και της επωνυμίας να πρέπει να διενεργείται από την εκάστοτε ενδιαφερόμενη επιχείρηση. Προς το σκοπό αυτό και με γνώμονα τη στήριξη και προστασία των μελών μας, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στον τρόπο ελέγχου του διακριτικού τίτλου και της επωνυμίας καθώς και στην αναγκαιότητα καταχώρησης διακριτικού τίτλου της επιχείρησή σας, εφόσον υφίσταται, προκειμένου να αποτρέψετε τη πιθανότητα εκμετάλλευσης της φήμης σας αλλά και τον κίνδυνο σύγχυσης του καταναλωτικού σας κοινού.

Ειδικότερα, μετά την κατάργηση της σχετικής διασύνδεσης του Γ.Ε.ΜΗ. με τον Ο.Β.Ι., πλέον αποτελεί υποχρέωση της κάθε επιχείρησης, που επιθυμεί να προβεί σε δέσμευση ή προδέσμευση επωνυμίας ή/και διακριτικού τίτλου, να διενεργήσει από μόνη της σχετικό έλεγχο στο Μητρώο Εμπορικών Σημάτων, προκειμένου να διαπιστώσει ότι το επιθυμητό λεκτικό δεν έχει κατοχυρωθεί από άλλη επιχείρηση ως εμπορικό σήμα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ. 1 περ. γ του Ν. 4919/2022 ως επωνυμία ή διακριτικό τίτλο  δεν δύναται να (προ)δεσμευθεί λεκτικό επωνυμίας ή διακριτικού τίτλου που έχει κατοχυρωθεί ως εμπορικό σήμα.

Για τη διευκόλυνση του ως άνω ελέγχου ύπαρξης σχετικού εμπορικού σήματος, είναι διαθέσιμος στα πληροφοριακά συστήματα του ΓΕΜΗ και της ΥΜΣ ο σύνδεσμος https://www.tmdn.org/tmview/#/tmview στον οποίο μπορεί να μεταβεί η ενδιαφερόμενη επιχείρηση για να διενεργήσει αντίστοιχη αναζήτηση.

Σε περίπτωση παραβιάσεων που αφορούν στους κανόνες σχηματισμού επωνυμίας και διακριτικού τίτλου, δύναται να επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις-πρόστιμα, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου 2022 και ρυθμίζονται στο άρθρο 50 παρ. 1 περ. ι του Ν. 4919/2022 (αναμένεται έκδοση σχετικής Υπουργικής απόφασης). Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν. 4679/2020 «όποιος, κατά παράβαση των άρθρων 7, 8 ή 10, χρησιμοποιεί ή κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο προσβάλλει σήμα που ανήκει σε άλλον μπορεί να εναχθεί για άρση της προσβολής και παράλειψή της στο μέλλον».

Συνεπώς, σε περίπτωση που από τον συγκεκριμένο έλεγχο προκύψει η ύπαρξη ήδη καταχωρισμένου Εθνικού η Ευρωπαϊκού εμπορικού σήματος προς αποφυγή δικαστικών διενέξεων με τον δικαιούχο του εμπορικού σήματος αλλά και επιβολής διοικητικών κυρώσεων-πρόστιμα, θα πρέπει η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να προβεί σε επαρκή διαφοροποίηση της επωνυμίας ή του διακριτικού τίτλου που επιθυμεί.

Με την εξ αντικειμένου ευσυνειδησία που με διακατέχει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου, μέσα από τα πλαίσια των καθηκόντων μου ως Προέδρου του ΕΕΠ, νιώθω την έντονη ανάγκη να σας ενημερώσω για την ως άνω υποχρέωσή σας, για τις ενδεχόμενες κυρώσεις που μπορεί να σας επιβληθούν καθώς και για τις δικαστικές ενέργειες που δύναται να διενεργηθούν, προκειμένου οι επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου να δραστηριοποιούνται σε ένα σαφές, υγειές και ασφαλές συναλλακτικό πλαίσιο αγοράς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 210-4121503 * 19 (κα. Ιωάννα Βέλλα) ή * 13 (κα. Κατερίνα Λάμπρου) καθώς και για εξειδικευμένες ερωτήσεις να επικοινωνήσετε με τη δικηγόρο ΓΕΜΗ του ΕΕΠ Θεοδώρα Γ. Αρβανιτάκη στο email: theoarvanitaki@eep.gov.gr.

Η παρούσα επιστολή αποστέλλεται στο πλαίσιο της παροχής ανταποδοτικών υπηρεσιών του Επιμελητηρίου προς τα μέλη μας και με απώτερο σκοπό την ενίσχυση, προβολή και εδραίωση κάθε επιχείρησης – μέλους μας στον επιχειρηματικό κλάδο όπου δραστηριοποιείται αλλά και τη προστασία των μελών μας – δικαιούχων εμπορικών σημάτων από τον κίνδυνο να μειωθεί η φήμη της επιχείρησής τους, λόγω της σύγχυσης που ενδέχεται να προκληθεί εξαιτίας της παράνομης χρήσης διακριτικών γνωρισμάτων/επωνυμιών από τρίτους.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε τυχόν διευκρινίσεις χρειαστείτε.

 

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΡ. ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ

© 2019 – Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά | Πολιτική Απορρήτου