Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ετήσιο Τέλος Διατήρησης Μερίδας Γ.Ε.ΜΗ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΟΦΕΙΛΗΣ

Mε τους προσωπικούς σας κωδικούς Γ.Ε.ΜΗ.

Μπορείτε να εισέλθετε στο  https://services.businessportal.gr ώστε να εξοφλήσετε εμπρόθεσμα, στο α’ τρίμηνο κάθε έτους, τα τέλη διατήρησης μερίδας Γ.Ε.ΜΗ, καθώς και να ενημερωθείτε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών σας.

Για ανάκτηση κωδικών Γ.Ε.ΜΗ. πατήστε https://services.businessportal.gr/welcome/loginForm

Επισημάνσεις:

– Μπορεί να πληρωθεί μέσω web banking ή συστήματος “ΔΙΑΣ” σε οποιαδήποτε τράπεζα

– Με τον ξεχωριστό κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής για κάθε έτος οφειλής

– Με δικαιούχο την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.)

– Για κάθε έτος οφειλής υπάρχει ξεχωριστή απόδειξη πληρωμής.

– Οι οφειλές σας για τα ληξιπρόθεσμα έτη θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα.    

Μετά την πάροδο 30 ημερών από την e-κοινοποίηση της παρούσας και σε περίπτωση μη εξόφλησής τους θα βεβαιωθούν και θα εισπραχθούν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων, όπως υποχρεούνται να πράξουν τα Ν.Π.Δ.Δ.

– Η πληρωμή των τελών διατήρησης Γ.Ε.ΜΗ. είναι υποχρεωτική. Καταβάλλεται το α΄ τρίμηνο κάθε έτους για το αντίστοιχο έτος οφειλής.

– Τα τέλη διατήρησης της μερίδας Γ.Ε.ΜΗ. είναι ενιαία για όλες τις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ., ανά κατηγορία υπόχρεου και καθορίζονται κατά νομική μορφή του υπόχρεου στο Γ.Ε.ΜΗ.

(ΚΥΑ 79752/30.12.2014 ΦΕΚ 3623/31.12.2014 τ. Β΄ και Ν. 3419/05 άρ. 8 παρ.1 & 4).

– Σύμφωνα με το άρθρο 1, στοιχ. 3, σε συνδυασμό με το άρθρο 2 της Υπουργικής Απόφασης   78030/2014 (ΦΕΚ 3586/31-12-2014), η λειτουργία των υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. συνιστούσε  ανταποδοτική υπηρεσία του Επιμελητηρίου όπως αυτή καταργήθηκε με το άρθρο 99 του  ν. 4497/2017 (ΦΕΚ 171/13.11.2017).

—————————————————————————————————————————

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ Δ.Ο.Υ

Παρακαλούμε να αποστείλετε e-mail με συνημμένα τα σχετικά δικαιολογητικά στο eepir@otenet.gr ή μέσω της εφαρμογής e-Επιμελητήριο στο www.eep.gov.gr, προκειμένου να διαγραφείτε και να σταματήσετε να χρεώνεστε με τέλη διατήρησης Γ.Ε.ΜΗ. για έτη που δεν ασκείτε δραστηριότητα.

Στην αντίθετη περίπτωση της μη ενημέρωσης του Επιμελητηρίου για την διακοπή εργασιών σας,  συνεχίζετε να χρεώνεστε με τέλη διατήρησης μερίδας Γ.Ε.ΜΗ.

—————————————————————————————————————————

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Για τυχόν μεταβολή των στοιχείων σας (μεταφορά έδρας, αλλαγή δραστηριότητας κτλ), παρακαλείσθε να αποστείλετε e-mail με συνημμένα τα σχετικά παραστατικά στο eepir@otenet.gr ή μέσω του site μας www.eep.gov.gr στη σχετική φόρμα που υπάρχει.

—————————————————————————————————————————

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Προκειμένου να επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία της επιχείρησής σας, αλλά και τα στοιχεία της μεταξύ μας επικοινωνίας παρακαλείσθε να μας αποστείλετε το Α.Φ.Μ. σας εφόσον δεν αναγράφεται στην μπροστινή σελίδα, το e-mail και το κινητό σας στο eepir@otenet.gr ή μέσω του site μας www.eep.gov.gr στη σχετική φόρμα που υπάρχει.

—————————————————————————————————————————

Λίγα λόγια για το Γενικό Εμπορικό ΜΗτρώο (Γ.Ε.ΜΗ)

– Το Γ.Ε.ΜΗ λειτουργεί ως το εθνικό μητρώο εμπορικής δημοσιότητας, στο οποίο πραγματοποιείται η δημοσιότητα πράξεων, στοιχείων ή δηλώσεων των υπόχρεων προσώπων και δεν θίγει τη δυνατότητα των επιμελητηρίων να τηρούν για τα μέλη τους μητρώα ανεξάρτητα από το Γ.Ε.ΜΗ, σύμφωνα με τον ν. 4497/2017 (Α΄ 171).

– Μέσω του Γ.Ε.ΜΗ πραγματοποιείται η δημοσίευση καταχωριστέας πράξης, στοιχείου ή δήλωσης, που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία απαιτεί εμπορική δημοσιότητα προσδίδοντας την εμπορική δημοσιότητα των πράξεων. Τα έννομα αποτελέσματα των πράξεων, στοιχείων ή δηλώσεων στο Γ.Ε.ΜΗ., εκκινούν από την ημερομηνία καταχώρισης και ταυτόχρονης δημοσίευσης στο Γ.Ε.ΜΗ.

– Πλέον πληθώρα πράξεων και στοιχείων καταχωρίζονται με αυτόματο τρόπο και σε πραγματικό χρόνο χωρίς την παρέμβαση της υπηρεσίας Γ.ΕΜΗ μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Στο κάθε Επιμελητήριο λειτουργεί Τοπική Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. που εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις της γεωγραφικής περιφέρειας αρμοδιότητας του Φορέα.

 Το Γ.Ε.ΜΗ. εξασφαλίζει

– Τη διαφάνεια των πραγματικών στοιχειών κάθε επιχείρησης.

– Την προστασία της νόμιμης εμπορικής δραστηριότητας.

– Την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και επιχειρήσεων.

– Την απλοποίηση των διαδικασιών βοηθώντας έτσι το επιχειρηματικό περιβάλλον.

– Τις ασφαλείς και αξιόπιστες συναλλαγές σε επιχειρησιακό και πολιτειακό επίπεδο.

  Το Γ.Ε.ΜΗ. επιτυγχάνει μέσω νέων τεχνολογιών πληροφορικής

– Τη μείωση & καταπολέμηση της γραφειοκρατίας σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ή μεταβολή μιας επιχείρησης, την έκδοση πιστοποιητικών και υποβολή δικαιολογητικών για όλες σχεδόν τις συναλλαγές της.

– Τη μετατροπή του σε μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης κάθε επιχείρησης, υλοποιώντας διαλειτουργικότητες με άλλους φορείς του Δημοσίου – ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, κλπ μέσω του Ο.Π.Σ.Φ. για την απόδοση  του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου  και την Εγγραφή εταιρείας στο Μητρώο Εργοδοτών του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Το Γ.Ε.ΜΗ δίνει τη δυνατότητα της πληροφόρησης  και αποτελεί εργαλείο στατιστικής παρακολούθησης

– Εντοπίζοντας τα κριτήρια και τις μεθοδολογίες που θα βοηθήσουν στον καθορισμό σωστής κρατικής πολιτικής για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, καθώς και στην αξιοποίηση των υποδομών του δημοσίου, για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη.

– Με τα στοιχεία των επιχειρήσεων η πολιτεία έχει τη δυνατότητα για ακριβέστερη άσκηση πολιτικής, νομοθετικής ή και ελεγκτικής εξουσίας προς τις επιχειρήσεις και σε σχέση με αυτές.

Ενδεικτικώς, στο Γ.Ε.ΜΗ και μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος μπορείτε:

–  Να αποκτήσετε εύκολα και  γρήγορα την ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ με μία ηλεκτρονική αίτηση στο Γ.Ε.ΜΗ https://services.businessportal.gr ώστε να έχετε Εύχρηστες ηλεκτρονικές συναλλαγές, μέσω κινητού ή εξ αποστάσεως, με Τράπεζες, Φορείς Δημοσίου και Επιχειρήσεις (η υπηρεσία αφορά μόνο τις Κεφαλαιουχικές Επιχειρήσεις Α.Ε.,Ε.Π.Ε.,Ι.Κ.Ε.).

– Να ελέγξετε και να κατοχυρώσετε την επωνυμία και το διακριτικό τίτλο σας στο κεντρικό Μητρώο Επωνυμιών & Διακριτικών Τίτλων του Γ.Ε.ΜΗ  https://services.businessportal.gr είτε κάνοντας χρήση της διαδικασίας προδέσμευσης, είτε μέσω της διαδικασίας της απευθείας δέσμευσης.

– Να προδεσμεύσετε την επωνυμία και το διακριτικό τίτλο που επιθυμείτε στο https://services.businessportal.gr .

 –  Σε ότι αφορά την ενδεχόμενη ύπαρξη υποκαταστημάτων :

Να μπορείτε να τα δηλώσετε υποχρεωτικά ώστε να αποφύγετε τυχόν διοικητικές κυρώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 50 παρ. 1β του Ν. 4919/2022. Επίσης να μπορείτε να δηλώσετε σε περίπτωση διακοπής εργασιών του υποκ/τος στη Δ.Ο.Υ., την αντίστοιχη διαγραφή τους.

Η δήλωση του υποκαταστήματος γίνεται αυτοματοποιημένα μέσω του https://services.businessportal.gr .

– Να έχετε σαφή εικόνα της εμπορικής κατάστασης κάθε επιχείρησης προς διευκόλυνση / προστασία πιθανών συνεργασιών στο https://publicity.businessportal.gr/

 – Να λάβετε ενημέρωση για τα διαθέσιμα επενδυτικά προγράμματα που ταιριάζουν στο προφίλ της εταιρείας σας στο https://investmenttools.uhc.gr

 – Να εκπαιδευτείτε για διάφορες δεξιότητες μέσω πλατφόρμας e-learning στο https://elearning.uhc.gr/

 – Να εκπονήσετε επιχειρηματικό πλάνο για την εταιρεία σας στο https://e-consulting.uhc.gr/

 —————————————————————————————————————————

Η καταβολή τέλους τήρησης μερίδας Γ.Ε.ΜΗ. για μία επιχείρηση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως υποχρέωση αλλά ως σημαντική ευκαιρία.

Η σωστή ενημέρωση της μερίδας στο Γ.Ε.ΜΗ. δημιουργεί την υποδομή ένταξης σας σε περιφερειακά, τομεακά ή και τοπικά προγράμματα ενίσχυσης της επιχείρησής σας.

Ως εκ τούτου, η τακτοποίηση των υποχρεώσεών σας στην καταβολή των τελών τήρησης μερίδας Γ.Ε.ΜΗ. σας προσδίδει πολλαπλή επιστροφή μέσα από τις ευκαιρίες που σας παρουσιάζονται.