Παρέμβαση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη Λειτουργία Περιφερειακών Πρωτοδικείων

Μοιράσου το άρθρο στο

Share on facebook
Share on twitter
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email

Σας παραθέτουμε το κείμενο της επιστολής

ΠΡΟΣ: κ. Ιωάννη Μπούγα, Υφυπουργό Δικαιοσύνης

Κύριε Υφυπουργέ,

Στα πλαίσια της σχεδιαζόμενης νομοθετικής ρύθμισης για τον νέο Δικαστικό Χάρτη, έχουμε ενημερωθεί για ορισμένες αλλαγές μεταξύ των οποίων αναφέρεται πως τα Ειρηνοδικεία καταργούνται δια της συγχωνεύσεως με τα Πρωτοδικεία, ενώ σχεδιάζεται η λειτουργία ορισμένων Περιφερειακών Πρωτοδικείων.

Σκοπός της ενσωμάτωσης των Ειρηνοδικείων στα Πρωτοδικεία είναι προφανώς η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, που ασφαλώς θα επιτευχθεί από όλα τα δικαστήρια.  Σημαντικό στοιχείο για την λειτουργία των δικαστηρίων όμως αποτελεί και η ευκολία πρόσβασης των ενδιαφερόμενων μερών στην έδρα του δικαστηρίου. Στη περίπτωση των πιο απομακρυσμένων Δήμων του Αργοσαρωνικού, παρατηρούνται έντονες δυσκολίες πρόσβασης των πολιτών στον Πειραιά από τα διοικητικά και γεωγραφικά όρια του Δήμου Πόρου, καθώς και των Δήμων Τροιζηνίας-Μεθάνων, Ύδρας και Σπετσών. Αυτή η δυσχέρεια πρόσβασης είναι πιο έντονη κατά τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους μειώνονται δραματικά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Σε αυτά τα πλαίσια σας αποστέλλουμε τη παρούσα επιστολή έπειτα από ενημέρωση του Δημάρχου Πόρου κ. Γιώργου Κουτουζή για την επιθυμία και πρόθεση του Δήμου Πόρου να αποτελέσει το νησί του Πόρου την έδρα του Περιφερειακού Πρωτοδικείου της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής. Η συγκεκριμένη πρόταση έχει τη στήριξη των όμορων Δήμων Τροιζηνίας- Μεθάνων, Ύδρας και Σπετσών και εφόσον υλοποιηθεί θα συμβάλει σημαντικά στην εξυπηρέτηση πολιτών και επαγγελματιών των παραπάνω περιοχών, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να επιβαρύνονται με υψηλά κόστη για την μετακίνηση τους στον Πειραιά.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά ως εκ τούτου, στηρίζει πλήρως την επιλογή των τεσσάρων Δήμων του Αργοσαρωνικού και θεωρεί αναγκαίο την παραμονή και αναβάθμιση της δικαστικής υπηρεσίας στο νησί του Πόρου με δημιουργία και λειτουργία Περιφερειακού Πρωτοδικείου.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Ε.Π.

Ιωάννης Γερ. Βουτσινάς

© 2019 – Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά | Πολιτική Απορρήτου