Δυνατότητα εξόδου εταίρου από Ε.Π.Ε. – Αλλαγή νομοθεσίας

Μοιράσου το άρθρο στο

Share on facebook
Share on twitter
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email

Αγαπητό μας Μέλος,

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει στα μέλη του και με γνώμονα πάντα την ορθή ενημέρωση, σας γνωστοποιεί ότι τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του Ν. 3190/1955 (Α’ 91) περί Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης σχετικά με την δυνατότητα εξόδου εταίρου από την Ε.Π.Ε. λόγω μετατροπής της σε αορίστου διάρκειας, κατόπιν έγκαιρης, σαφής και εμπεριστατωμένης παρέμβασης του Ε.Ε.Π. στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Με το άρθρο 67 του Ν. 5019/2023 (Α’ 27) προβλέφθηκε η δυνατότητα εξόδου του εταίρου από την Ε.Π.Ε. με δήλωσή του προς τον διαχειριστή εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των τριών (3) μηνών από την ημέρα κατά την οποία η διάρκειά της τρέπεται σε αόριστη. Επιπλέον, με την προαναφερόμενη νομοθετική διάταξη, στην περίπτωση αυτή το εταιρικό μερίδιο του αποχωρούντος εταίρου εξαγοράζεται από πρόσωπο που υποδεικνύει η εταιρεία είτε στην αξία που συμφωνείται μεταξύ του αποχωρούντος εταίρου και της εταιρείας, είτε στην πραγματική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της έδρας της εταιρείας, κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Η ως άνω νομοθετική διάταξη, έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το Ν. 4872/2021 (ΦΕΚ Α’ 247/10-12-2021), που προβλέπει την αυτόματη μετατροπή της εταιρίας Ε.Π.Ε. ορισμένου χρόνου σε αορίστου, στους εταίρους των Ε.Π.Ε., που είχαν θέσει επί τούτου ορισμένο χρόνο στο καταστατικό της εταιρείας τους, αποβλέποντας σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια την ολοκλήρωση της πραγμάτωσης του εταιρικού σκοπού τους, προκειμένου να μην είναι αναγκασμένοι να παραμένουν χωρίς τη θέλησή τους εις το διηνεκές  στην εταιρία εάν αδυνατούν να έρθουν σε μια συμφωνία λύσης της εταιρείας με τους λοιπούς εταίρους. Σημειώνεται ότι είχε προβλεφθεί πως η παρέλευση του ορισμένου χρόνου διάρκειας της Ε.Π.Ε. δεν συνιστά λόγο λύσης της εταιρείας και η διάρκεια της μετατρέπεται αυτόματα σε αορίστου χρόνου, εκτός εάν οι εταίροι αποφασίσουν τη λύση τους.

Συνεπώς, κατόπιν της τωρινής νομοθετικής αλλαγής και της αποτελεσματικής παρέμβασης μας ως φορέας ΝΠΔΔ και ως Διοίκηση, οι εταίροι που επιθυμούσαν τη λύση της εταιρείας λόγω παρέλευσης του χρόνου διάρκειάς της ή την έξοδό τους από την εταιρεία για οποιοδήποτε άλλο λόγο, αποκτούν τον δικαίωμα της εξόδου από αυτήν ασκώντας σχετική δήλωση προς το διαχειριστή εντός της αποκλειστικής τρίμηνης προθεσμίας, επικαλούμενοι τις νέες τροποποιητικές διατάξεις, ακόμη και αν στο καταστατικό της εταιρείας δεν προβλέπονταν κάποια σχετική δυνατότητα.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς παραμένει σταθερά  στο πλευρό των επιχειρήσεων-μελών του και  γι’ αυτό το σκοπό προβαίνει σε ενημέρωση οποιασδήποτε πρόσφατης αλλαγής του εταιρικού δικαίου που επηρεάζει το νομικό καθεστώς των επιχειρήσεων-μελών του, προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη τους και να εξυπηρετήσει την πραγματική βούληση των εταίρων των επιχειρήσεων – μελών του για την αποτελεσματική πραγμάτωση του εταιρικού σκοπού τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 210 4121503 * 19 κα Βέλλα Ιωάννα καθώς και για εξειδικευμένες ερωτήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη δικηγόρο Γ.Ε.ΜΗ. του Ε.Ε.Π. Θεοδώρα Γ. Αρβανιτάκη στο email: theoarvanitaki@eep.gov.gr.

Η παρούσα επιστολή αποστέλλεται στα πλαίσια της παροχής ανταποδοτικών υπηρεσιών του Επιμελητηρίου προς τα μέλη μας, με απώτερο σκοπό την προστασία, ενίσχυση, προβολή και εδραίωση της κάθε επιχείρησης – μέλους μας στον επιχειρηματικό κλάδο που δραστηριοποιείται.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε τυχόν διευκρινίσεις χρειαστείτε.

 

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ε.Ε.Π.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΡ. ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ

© 2019 – Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά | Πολιτική Απορρήτου